Csaba Asztalos: Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde. Adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate

Csaba Asztalos: Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde. Adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate
Csaba Asztalos: Parteneriatul civil, inclusiv pentru cuplurile formate din persoane de același sex, ar putea deveni obligatoriu în 2021 în România. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 17/09/2021, 00:04

 Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat ca certificatele verzi COVID-19 nu ar trebui să fie implementată printr-o hotărâre de Guvern, ci doar printr-o lege adoptată de Parlament.

Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a spus că adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate.

„Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerințele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al administrației centrale și nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricții sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a declarat Asztalos Csaba.

Franța sau Italia a adoptat rcertificatele verzi COVID-19 în mod expres reglementate prin lege și nu prin acte administrative, cum ar fi hotărâri de guvern sau ordonanțe ministeriale, precizează Csaba.

Întrebat dacă cerința de a avea un certificat verde pentru a intra în anumite locații sau la evenimente reprezintă sau nu o discriminare, șeful CNCD a răspuns că adoptarea unei astfel de politici printr-o lege ar putea trece „testul de nediscriminare”.

„Dacă aceste măsuri ar fi adoptate prin lege, din punctul meu de vedere, ar putea să treacă testul nediscriminării, în sensul că nu ar fi discriminatorii dacă se urmărește atingerea unui scop legitim, iar măsura este una adecvată și proporțională cu scopul urmărit. În acest caz există un scop legitim, protecția sănătății publice, prevenirea răspândirii COVID-19. Măsurile propuse sunt adecvate și necesare și proporționale cu scopul urmărit”, a adăugat președintele CNCD.

Cîțu: Folosirea certificatului verde nu discriminează

Florin Cîțu a declarat joi seară, la TVR1, că folosirea certificatului verde COVID nu este o formă de discriminare, pentru că accesul este permis atât celor vaccinați, cât și celor care au trecut prin boală sau își fac test COVID.

„Eu zic că este o măsură bună, nu discriminează, este o măsură care permite activităților economice să continue”, a mai spus Cîțu.

Joi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat o decizie prin care se va introduce un certificat verde pentru COVID-19 în cazul în care gradul de infectare trece de 3 la mie, însă fără a depăși plafonul de 6.

Prin urmare, nu va fi sistată activitatea restaurantelor, cinematografelor, a instituțiilor de divertisment, iar evenimentele de genul nunților sau al botezurilor vor fi permise în cazul în care persoanele care participă sunt vaccinate, testate ori au trecut prin boală.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang